en klok arbetsgivare lyssnar på ett klokt fack

Nya hemsidan Polisliv.se

Du har väl inte missat polisförbundets nya hemsida polisliv.se? Fler behöver få veta hur det är att leva och jobba som polis idag. Polisliv är en sajt, där man genom polisers egna ord, får inblick i polisers verklighet och vardag. Du kan välja om du vill få texten publicerad på polisliv.se, på twitter eller som en insändare till din lokala tidning. Texten "Bakom varje uniform finns en människa" som publicerats på hemsidan finns att läsa nedan. 

Vet du hur det känns att lyfta handen för att knacka på en dörr till ett hem där man vet att man kommer att rasera deras värld? Att meddela en mamma och en pappa att deras son på knappt 20 år inte längre finns i livet. Att se deras blick, att se informationen sjunka in.

Vet du hur det känns att springa fram till en man som hänger i en snara, att försöka hålla tag i hans kropp medan man febrilt försöker hitta sin fickkniv för att kunna skära av repet?

Vet du vilka tankar som snurrar i huvudet när man tittar in genom att brevinkast och man ser en posthög som når hela vägen upp till inkastet? En mycket märklig lukt sprider sig. Kollegorna tittar på varandra och båda förstår vad som väntar. När man bryter upp dörren hittar man en avliden person som varit död i ca 4 månader. Intrycken, synen, lukten. Känslan att gå ut ur lägenheten och berätta för anhöriga att det inte går att se vem den avlidne är men att det högst troligt är deras mamma.

Vet du vilka känslor som blixtsnabbt strömmar genom kroppen när man knackar på en lägenhet, dörren öppnas och där står en människa med en stor kökskniv riktad mot dig?

Vet du hur utmattad man känner sig efter ett jobb när en krampande man av misstag låst in sig i sin bil. Man slår sönder rutan och får ut mannen ur bilen. I väntan på ambulansen ser man till att han har fria luftvägar. Man sitter hos honom och pratar lugnande medan kollegan lotsar ambulansen till rätt adress. Defibrillatorn står beredd bredvid mannen.

Vet du hur det känns när man varit tvungen att hålla fast en annan människa i flera timmar i väntan på att en läkare ska bedöma om personen ska tas omhand enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, för att sedan få hjälpa sjukvården att hålla fast individen så att de kan spänna fast patienten i en bältessäng? När patienten är säkrad måste man åka raka vägen in till polisstationen och byta kläder eftersom personens blod är överallt på kläderna.

Jag är glad att de flesta inte behöver hantera situationer som exemplen ovan. Man ska inte behöva hantera det, vi gör det åt er. Jag är stolt över mitt jobb och de insatser som polisen gör varje dag, året runt och dygnets alla timmar.  Besluten vi fattar under en bråkdel av en sekund gör förhoppningsvis skillnad för individen, för brottsoffret, för anhöriga i ett långt perspektiv eller i ett kort perspektiv, kanske både och.

Innan jag blev polis hade jag ingen aning om hur verkligheten ser ut. Hur psykisk sjukdom, missbruk, död och olyckor kan se ut. Det vet jag nu. När jag åker till jobbet är jag beredd på att möta de flesta situationer liknande de jag beskrivit. Jag har tränat, jag är mentalt förberedd och jag vet att detta är min uppgift. Jag känner en stor heder i att låta dig slippa.

Om jag och mina kollegor ska orka hantera liknande situationer i framtiden kommer vi behöva stöd. Vi behöver känna att arbetsgivaren stöttar oss, att de arbetar för att vi ska få en bra arbetsmiljö, bra anställningsvillkor och en lön som är värderad utifrån vad våra insatser är värda. Rättsväsendet måste också börja ta sitt ansvar. Hur kan det vara okej att spotta mig i ansiktet och att kalla mig ”jävla snutfitta” eller ”grishora” när jag har min uniform på mig? Det är inte okej när jag bär civila kläder. Det är aldrig okej.

Fler och fler poliser berättar om hur deras arbetssituation på kort tid har blivit betydligt värre. Det är skämmande att se utvecklingen i samhället och att polisen inte får tillräckligt med resurser. Vi behöver inte fler käftsmällar, vi behöver stöttning för att orka vara samhällets livvakter. Det är bråttom nu. Kompetenta och duktiga kollegor lämnar polisen för andra jobb. Det är dags att visa i handling vilket samhälle vi vill ha och vad polisen är värd.
 
Emelie Risberg
IGV-polis och fackligt förtroendevald i Region Väst.

Länk till polisliv.se

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter