Polisassistenter får 500 kronor mer vid nyanställning

Inriktningen är att de som anställs som polisassistenter i höst kommer att få femhundra kronor mer i månaden i ingångslön. Det står nu klart efter att Polismyndigheten informerat förbundsregionerna om den kommande lönesättningen.

– Detta är ett steg i rätt riktning och en positiv signal om att arbetsgivaren vill uppvärdera polisyrket säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet.

– Fler steg behöver dock tas för att höja polisernas löner, vilket vi ser fram emot att få göra i de kommande revisionsförhandlingarna. Lönen är den enskilt viktigaste faktorn för att kunna behålla poliser och locka tillbaka de som slutat, samt att rekrytera fler till utbildningarna, säger hon.

– Den pågående avtalsrörelsen är därför oerhört viktig för att börja vända den negativa utvecklingen med en allt större polisbrist.  Arbetet måste vara långsiktigt och omhändertas även i ordinarie lönerevisioner under många år framöver, säger Lena Nitz.

Detta innebär att snittet för en nyutexaminerad polisassistent kommer vara ca 25 500 kronor i månaden.