Beredskapspolis illa genomtänkt

Polisförbundet ser positivt på att Liberalerna vill satsa på polisen för att uppvärdera yrket och bidra till bättre arbetsvillkor.

– Däremot är vi kritiska till den detaljstyrning av riktade medel till polisiär verksamhet som Liberalerna föreslår. Polismyndigheten måste själv kunna fördela resurserna utifrån de behov de har.  Politikerna måste ta upp fingrarna ur syltburken och låta professionen styra, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet.

Polisförbundet är också kritiska till Liberalernas förslag att återinföra beredskapspolis.

– Polisyrket kräver allmänhetens förtroende och tillit. Att ge personer utan rätt kompetens och utbildning polisiära våldsbefogenheter och sedan använda dem i situationer där det kan bli nödvändigt att använda våld är illa genomtänkt. Det kan skada anseendet på hela Sveriges polis, säger Lena Nitz.