Ytterligare attacker mot polisen

Återigen har polisstationer blivit utsatt för attacker. I Växjö kastades sten och fyrverkeripjäser in mot stationen. Under helgen kastades även en sten in genom entrédörren till polisstationen i Kinna i Marks kommun.

– Att angripa de som är satt att verka för andras trygghet och säkerhet är allvarligt. Det är ett angrepp mot vår demokrati, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

– Som väl var blev ingen skadad. Nu måste samhället ta till krafttag för att motverka den senaste utvecklingen med attacker mot rättsväsendet. Att komma tillrätta med detta måste vara ett av Rikspolischefens och regeringens viktigaste uppdrag, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

Polisförbundet släppte tidigare i år en undersökning om hot och våld mot poliser. Där framgår det att poliser upplever att både hot och våld blivit vanligare.

– Vi ser också att våldet delvis ändrat form. Stenkastning var något ovanligt för några år sedan, nu är det nästan vardag i vissa områden och den här utsattheten poliser lever med har blivit normaliserad.

Läs undersökningen här