en klok arbetsgivare lyssnar på ett klokt fack

2016-01-12

Folk och försvar

BRÅ och Dan Eliasson talade på konferensen Folk och försvar om polisens utmaningar. Man kan notera att Dan Eliasson var tydlig med att polisyrket måste uppvärders och att lönen är alldeles för låg. Han menade också att det måste utbildas fler poliser eftersom vi är för få. Positivt av RPC, nu är det bara handling som krävs. Vill ni se BRÅ och RPC Dan Eliassson tala? Klicka på  länken https://www.youtube.com/watch?v=H-TksVvZ6gY#action=share

Jenny Svenningsson har tagit denna fina bild och låtit oss använda den på hemsidan.
Har du själv en bild med polisanknytning och som du kan tänka dig att låta oss använda får du gärna skicka den till oss med en kort beskrivning.

Dan har ett mail i sin inbox...

"Bäste herr Rikspolischef

Jag sprang in till jobbet i morse, en sträcka på cirka 6,5 km, samtidig som jag formulerade detta brevet i huvudet. Det måste ha varit bra tändvätska… Jag har aldrig sprungit så fort, 4,28 minuter per kilometer i snitt…

Du firar snart 1 år som Rikspolischef men det verkar tyvärr som att du inte har förstått någonting av den verksamhet som pågår där ute. Papper och penna kanske du behärskar men skruv och mutter, där har du mycket kvar och lära. Det är med stor bestörtning som jag i olika medier ser dig upprepa ditt mantra gång efter annan ”poliser skall lönesättas individuellt efter prestation”. Polisarbetet är ett lagarbete där varje del är lika viktig. Det är dags att lämna korvgubben på läktaren nu och komma ner och sätta dig i avbytarbåset, redo för ett inhopp, för du är också en del i laget. MEN, bara om du är en lagspelare… Annars kan du lugnt stå kvar, ta en korv till och titta på matchen från läktaren.

Vem är viktigast i kedjan? Är det IGV-polisen som griper inbrottstjuven eller är det den lokala teknikern som säkrar stödbevisning i form av skospår och DNA. Eller är det kanske jourutredaren som håller vittnesförhören eller utredaren som sammanställer FU-protokollet och redovisar till åklagaren?

Vem är viktigast i kedjan? Är det källdrivaren som lyckas skaka fram telefonnumret till en narkotikalangare. Är det spanaren som följer hans rörelser. Eller kanske polismannen som sitter på telefonavlyssningen. Eller är det möjligtvis insatspolisen som är med och gör tillslaget och hittar de 5 kilona marijuana. Eller är det polisen som tömmer gärningsmannens telefon och säkrar upp bevisen för hans omfattande försäljning. Eller är det utredarna som håller mängder med förhör med ”köpare”. Eller den utredare vars namn kommer att stå på FU-protokollet?

Vem är viktigast i kedjan? Är det IGV-polisen som är med och gör husrannsakan hos pedofilen och säkrar dennes dator. Polismannen som ”speglar” gärningsmannens hårddisk och säkrar bevisning. Förhörsledaren som håller otaliga förhör med de utsatta barnen. Eller är det kanske den stackare som får sitta och genomlida timtals med filmer med barnpornografi?

Som du förstår så kan den här listan göras oändlig. Ska vi sen börja ställa de olika brotten mot varandra så får det hela ytterligare en dimension. Vilket är viktigast? Inbrottet där vi har 1 målsägande som får upprättelse, pedofilutredningen där vi har x antal målsäganden eller är det det grova narkotikabrottet där vi ju faktiskt inte har någon målsägande alls…

Din syn på lönesättningen inom polisen riskerar att föra oss tillbaka till en mörk tid i polisens historia. En tid då kvantitet var viktigare än kvalitet. Då det inte spelade någon roll om man stoppade någon rattfyllerist då man stod på torget en förmiddag utan det viktigaste var hur många ”blås” man hade gjort. En tid då det ”mjuka” inom polisen, medmänsklighet, empati, engagemang, fick stå tillbaka för kronor och ören till staten och pinnar i statistiken. Vi tar ett steg tillbaka till den omtalade ”pinnjakten”. Din företrädare satt i en morgonsoffa i TV och förnekade att det fanns någonting som kallades ”pinnjakt” men det vet varenda polis i kärnverksamheten att det var en ren lögn…

Hur har du tänkt dig att värdera vårt arbete? Vad är viktigast i det vi gör? Är det att stå i timtal på Hyllie station och ge de nyanlända flyktingarna ett värdigt mottagande eller är det att hålla förhör i 15 snatteriutredningar? Är det att skriva 20 ordningsbot för hastighetsöverträdelse på E6:an eller är det att tillbringa timmar med den misshandlade kvinnan vilket kanske kan leda till att hon äntligen lyckas ta sig ur sitt destruktiva förhållande? Är det att meddela ett dödsbud till en mor och en far vars son precis kört ihjäl sig på motorcykel eller är det att besöka förskolor, skolor och fritidsgårdar? Om du tänker köra vidare på ditt spår med individuell lönesättning är det viktigt att du har ett svar på dessa frågor. För det kan väl inte vara så att det arbete som alla poliser gör är lika viktigt. Eller?

Och om du tänker köra vidare på spåret med individuell lönesättning vill be jag dig om en sak. Jag vill att du är rak och tydlig med vad jag behöver göra för att höja min lön. Att min närmsta chef skall kunna svara på detta förväntar jag mig inte. Det har han inte kunnat göra vid de tidigare tillfällena som jag haft lönesamtal. Om det har berott på flummiga kriterier, oklara formuleringar eller det faktum att min närmsta chef omöjligt kan ha koll på allt jag gör i mitt arbete, det vet jag inte. Men några raka och tydliga besked har jag aldrig fått. Och missförstå mig inte nu, det beror inte på att jag har haft dåliga närmsta chefer…

När jag kom till jobbet i morse läste jag din debattartikel i dagens DN. Att du ser det första året med den nya Polismyndigheten som ”mycket framgångsrik” visar ytterligare bara på hur mycket du har kvar att lära. Det du ser som en framgång ser dina anställda som ett misslyckande och ännu en anledning till att söka sig bort från yrket. Att dina anställda blivit livegna och skickas kors och tvärs i riket är INTE en framgång… Det är ett nederlag varje gång en erfaren polis väljer att lämna yrket för den privata marknaden och nederlagen duggar tätare och tätare.

Med förhoppning om att du får en God Jul i hemmets lugna vrå.

Hälsningar
Johan Sundin
Lpo Falkenberg/Ullared"

2015-12-18

Den nya polismyndigheten behöver reparera sitt förtroende gentemot poliskåren.

Rikspolischef Dan Eliasson ställer sig frågande till varför vi sagt nej till Polismyndighetens slutbud i en text på Polisen.se. Frågan det hela tiden faller tillbaka på är tillit. Förtroendet för att Polismyndigheten ska agera på ett ansvarsfullt sätt är tyvärr på en bottennivå och det är i det ljuset våra krav på någon form av individuella garantier för lönebildningen ska ses. 
​Läs mer

2015-12-18

Lön

Förbundsregion Väst svarade den 18/12 på förbundsstyrelsens fråga om arbetsgivarens slutbud. Förbundsstyrelsen ställde frågan, ja eller nej till arbetsgivarens bud i sin helhet. Inget av alternativen kändes bra. Vi diskuterade mycket och länge och vägde argumenten för och emot. I arbetet beaktades den kunskap som förmedlats från polisförbundet och diskussioner som förts i region väst. Vi lämnade vårt svar. Vi gjorde den bedömningen att ett ja till budet gav oss bättre förutsättningar i region väst än ett nej. Bättre förutsättningar för att påverka processen i lönesättningen så att våra medlemmar skulle hanteras så bra som möjligt. Vi tyckte inte att det var ett bra bud, men det fanns inga förutsättningar att förändra budet, det var ett slutbud. Den informationen lämnade förbundsstyrelsen. Andra regioner gjorde en annan bedömning utifrån sina förutsättningar. Nu är det ett nej som gäller. Istället för fortsatt löneprocess i region Väst, fortsätter det med kollektiva förhandlingar på nationell nivå.

2015-12-17

gruppchefer

På fredag 18/12 kommer den första förhandling med att utse gruppchefer att ske. De är fler förandlingstillfällen inbokade och klart förväntas det att bli i mars. Fortfarande är det som så att det kan bli fråga om rekrytering om sökandeunderlaget inte är tillräckligt. Hur det blir får vi se framöver. Det var ca 1800 sökande till de drygt 400 gruppchefstjänsterna. Flera sökte mer än 1 tjänst så totalt var det ca 750 unika individer till tjänsterna. 

Polisförbundet påkallar förhandling ang gruppchefstjänster

Polisförbundet i väst var inte nöjda över processen med gruppchefer och påkallade därför förhandling. Vi anser att arbetsgivaren medvetet utestänger de som idag inte har lägst inspektörstitel genom en process med arbetsledningsbeslut.Vi yrkade på att befattningarna som gruppchef skulle kungöras, rekryteras och tillsättas för att få den mest lämpliga och inte utestänga de som är polisassistenter. Arbetsgivaren medgav inte våra yrkanden. Man avser inte att inleda rekryteringsförfarande förrän om eller när det finns ett behov av att bredda sökande-underlaget.

Gruppchefstjänster

Regionspolischef Klas Friberg har för avsikt att under slutet av denna vecka presentera ett förslag till beslut angående hur tillsättning av gruppcheferna ska se ut i region Väst. Polisförbundet kommer att värdera förslaget och vi återkommer i den frågan. Vår uppfattning, Polisförbundet Väst,  är att tillsättningarna ska ske genom rekrytering, dvs alla ska vara behöriga att söka. Vi vet att det finns många kompetenta polisassistenter som kan ha ett intresse att söka gruppchefstjänst. Vi vill inte att desa ska exkluderas. Det är också vesäntligt ur ett jämställdhetsperspektiv att sökningsförfarandet blir så brett som möjlighet annars finns det en risk att kvinnor exkluderas. I tidigare rekryteringsprocesser har Polismyndigheten Sverige fått kritik för detta.

2015-12-17

lön

Igår 16/12 var Erling Staxäng och Fredrik Rudbäck i Stockholm för att ta del av information om arbetsgivarens bud. Idag informerades regionsstyrelsen och imorgon kommer förbundområdena att få information. På fredag skall regionen lämna svar på fråga om att anta eller förkasta arbetsgivrens bud. "Det är ett komplext bud och vi håller på att analyser vad det innebär för oss i Väst"; säger ordförande Erling Staxäng. Vi kommer att informera mer så fort vi kan.

lön

Polisförbundets kampanj "Nu räcker det" har fått stor uppmärksamhet. Många fackliga och medlemsaktiviter har satt fokus på våra villkor och arbetsförutsättningar. Flera 
journalister och ledarskribenter har skrivit om vikten av att polisens  arbetsvillkor
 förbättras för att behålla och kunna rekrytera kompetenta människor. Detta, tillsammans med andra faktorer, har lett till att parterna återigen satt sig vid förhandlingsbordet.
Om vi är tydliga och jobbar tillsammans kan vi påverka och förändra.
​Läs mer

lön igen.

Ni kanske har läst att Dan Eliassson säger att vi står nära varandra i lönefrågan? Sanningen är att vår förhandlingschef Niklas Simson inte hört av arbetsgivarens förhandlare på flera veckor.... Hur nära kan vi då vara?

Glöm inte Polisförbundets yrkanden om lägst 25000 och 28000 efter 5 fullgjorda år och att erfarenhet ska löna sig.

Vad händer i fyrbodal?

Både PRO,näringslivsutvecklare och andra engagerar sig i Fyrbodal för att få behålla sin polis även i mindre orter exempelvis Bengtsfors. Även polisledningen har bjudits in till samtalen. Polisen är en viktigt samhällsaktör och det märks inte minst på engagemanget i Fyrbodal. En längre artikel om omorganisationen med reflektioner från Polisförbundet finns här: Läs mer

Åtta av tio poliser har funderat på att sluta.

Åtta av tio poliser säger att de har funderat på att säga upp sig. De två främsta skälen de anger är dålig lön och pågående omorganisation. Det visar en färsk medlemsundersökning som Polisförbundet utfört i samarbete med Novus Opinion. 
Läs mer

Vi har sorg

Vi tänker på kollegan som lämnat oss, kollegan som skadats och deras anhöriga. Vi påminns om livet som snabbt förändras och den sorg som infinner sig när människor rycks bort som vi känner tillhörighet till. Var rädda om varandra!
Polisförbundet väst

Bra polisarbete nära medborgarna!

I onsdags ställde en polispatrull upp bilen på torget i Falkenberg och fotpatrullerade torget och pratade med allmänheten. Detta sätt att komma närmare medborgaren resulterade i avvisande av ordningsstörande ”a-lagare”, uppvisande av polisbil för dagisklass, många intressanta diskussioner med allmänheten om bland annat polisyrket.

Viktigast av allt, en kvinna kom fram till patrullen och sa att hon inte tänkt på att höra av sig, men när hon såg polisen kändes det naturligt att komma fram och berätta. Det hon berättade kan vara en viktig pusselbit i ett grovt våldsbrott som nyligen ägt rum i Falkenberg. Bra och viktigt!

senaste nytt

Blåljus i gryningen är namnet på Polisförbundets antologi där 15 välkända forskare, politiker m.fl. berättar om sin syn polisen idag och sina tankar om polisen i framtiden.
Först ut är kriminologiprofessor Jerzy Sanecki.
 

Läs mer här

2015-11-17

Ett av alla drygt 3000 brev som skickades BL.A. till dan eliasson

Många av poliserna idag känner uppgivenhet och en misstro mot ledningen. Under ett antal år har det pågått omorganisationer - ingen har någonsin förklarat vad alla dessa ska vara bra för. Minns 1995 när jag klev ut som nybakad stolt polis och det enda som gällde var att införa närpolisreformen. I princip alla jag pratade med var skeptiska. Idén var bra. Men i praktiken var den dödsdömd. Vi var kraftigt underbemannade för att matcha denna skrivbordsprodukt. Visst, Rikspolischefen Sten Heckscher for över till New York och blev så imponerad att han absolut ville att svensk polis skulle jobba enligt samma princip. De var bara den lilla detaljen om vem som skulle utföra jobbet - i verkligheten.

Vi skulle komma närmare medborgarna. Precis samma tanke som idén bakom kvarterspolisreformen. Inte heller den blev särskilt framgångsrik. Nu, i den senaste, den vi är mitt inne i handlar också om att komma närmare medborgarna. Tankarna är goda och det är en fin skrivbordsprodukt. Men återigen saknas personal för att förverkliga drömmen.

Men den personal du har, Dan, den får du nog vara lite rädd om. För de är nämligen de enda som åtminstone kan göra ett ärligt försök att få det att funka.

Alla företag oavsett vad man producerar, säljer eller gör måste göra investeringar. Antingen för att stå sig i konkurrens och lyckas behålla sina trogna kunder, eller så gör man det för att expandera -för att nå ännu fler kunder och högre vinster (eller lagakraftvunna domar) Polismyndighetens i särklass största investering är personalen. Läste för ett par år sedan att lönekostnaden utgör ca. 80% av den totala budgeten.

Här kan man såklart tänka "Ja just det, och det är därför vi måste skära ner, spara, maximera effektiviteten. No matter what". Men man kan också resonera att om en verksamhet bygger på en sådan enskilt stor investering gäller det att sköta denna. Se till så att den inte går sönder. För det är dyrt med reservdelar och det tar ca. 4 år att få en helt ny.

Låt mig citera Richard Branson, "Enligt normen ska ett företag först och främst se till aktieägarnas behov, sedan kundernas och till sist medarbetarnas. Jag har alltid gjort tvärtom, och det gäller också för mina anställda chefer. Inom Virginkoncernen kommer medarbetarna först, sedan kunderna och till slut aktieägarna. Det handlar om sunt förnuft: om dina medarbetare är glada och motiverade, kommer dina kunder troligen också att bli glada - vilket innebär att chansen är större att företaget kommer att sälja mer och göra högre vinster. Det leder till att ni skapar de resultat som aktieägarna vill se." Publ. i chef.se 27 maj 2011.
Richard Branson är en superentreprenör, god för 5,1 miljarder USD.

Det som upplevs av oroväckande många är att ledningen för svensk polis agerar tvärtemot Richards synsätt. Och konsekvensen av det lär inte dröja.

För att lyckas med att genomföra en av de största omorganisationer i modern tid krävs det att medarbetarna är med och känner uppskattning. Nu om någonsin är det läge att visa ledaregenskaper som gynnar medarbetarna och därigenom verksamheten.

Med vänlig hälsning
Thomas Alm, Storgöteborg

2015-11-02

Det är att dags att våga se problemen, rikspolischef Dan Eliasson!

På Polisförbundet börjar vi tröttna på att polismyndighetens ledning ständigt blir lika överraskade över medlemmarnas missnöje och vår kritik.
Läs mer
Lena Nitz och Niklas Simson
Publ. 2015-11-02

2015-10-23

nu räcker det! Polisförbundet förbereder för konflikt.

Det står nu klart att Polisförbundet och arbetsgivaren inte kommer överens om de nya polislönerna. Det finns också ett djupt missnöje i poliskåren kopplat till annat än lön. Polismyndigheten har återigen avvisat krav på en rimlig värdering av polisyrket. Arbetsgivaren lyssnar inte på sina medarbetare och i alltför många fall inte heller på oss som facklig organisation.

Våra medlemmar har fått nog. Nu räcker det! Missnöjet med lönen är centralt, men oredan i organisationen väger minst lika tungt. Poliserna arbetar under orimliga förhållanden med usel arbetsmiljö, ohållbar arbetsbelastning och obegripliga beslutsvägar.
- Lena Nitz, förbundsordförande Polisforbundet.
Länkar till mer information

Nu är det dags att beställa Polisförbundets kalender.

För kännedom går det nu att beställa 2016 års fickalmanacka.
http://www.polisforbundet.se/medlem/bestallning-av-medlemskalender/
OBS! De som beställde via webben förra året får den automatiskt även i år. Det gäller däremot inte dem som ringde in i efterhand.

Svarstid webb = 1 november 

2015-10-23

HSO björn johnsson med anledning av vår insats i trollhättan

Jag känner den största respekt för det arbete som våra arbetskamrater utfört och utför i Trollhättan, jag  känner även en stolthet över att vara arbetskamrat med er. Vi har haft poliser och andra medarbetare igång alltsedan händelsen startade. Arbetet har förstås skett vid skolan Kronan men även vid NÄL och på andra platser i regionen. Vill även nämna det arbete som skett bl.a. på polissationen i Trollhättan och som syftat till att omhänderta kollegor och andra medarbetare som på olika sätt varit involverade i händelsen, det arbetet fortsätter.

Skyddsorganisationen har varit närvarande inte minst genom HSO i Fyrbodal som från ett tidigt skede varit på plats i Trollhättan och aktivt deltagit i det psykosociala omhändertagandet tillsammans med fackliga företrädare, arbetskamrater och chefer.  

I det stabsarbete som jag haft insyn i har det även vid flera tillfällen klart framgått att regionsledningen hyser den största respekt för hur kollegor och medarbetare i olika funktioner och roller har hanterat uppdraget. Staben har hela tiden känt en stor trygghet i hur man på plats har utfört arbetet, både professionellt och medmänskligt

Den respekten och tryggheten är bland mycket annat grundat i att Polisen i region väst tvingats hantera oerhört svåra händelser över tid. Inte minst de senaste årens händelser i regionen har inneburit att poliser och andra medarbetare idag har stor erfarenhet och kanske framförallt en mental beredskap   att hantera situationer som den vi just fått erfara. Kompetensen genom utbildning i t.ex. Taktisk konflikthantering och Pågående dödligt våld i offentlig miljö har också inneburit en höjd medvetandegrad hos arbetskamraterna.

Det är nu viktigt att vi är lyhörda inför hur vi mår och reagerar på det som skett, inte minst viktigt är det att känna av hur vännen bredvid mår. Är det så att vi känner att det är någon i vår närhet, eller vi själva, som har ett behov som kan vara litet eller stort så lita på er instinkt och förmedla den kunskapen till skyddsombud, chefer eller andra så att vi får en möjlighet att fånga upp varandra i ett tidigt skede.

Slutligen vill jag bara förmedla att i Trollhättan gjorde svensk polis skillnad än en gång, vi har gjort det i generationer, vi gjorde det vid Backabranden, på Vårväderstorget, i Varberg, Gällstad och vid oräkneliga andra tillfällen, och vi kommer att göra det imorgon också. Det betyder något!

Och ni, kollegor och medarbetare, som på olika sätt var involverade i händelsen på skolan Kronan, ni löste det uppdrag som samhället gav er och ni gjorde den största skillnad en människa kan göra, ni räddade liv!!

2015-10-22

Trollhättan

Idag på fm förändrades livet för alltid för anhöriga och övriga inblandade i den ofattbara händelsen i Trollhättan. Våra tankar går till dem och vi känner starkt för dem i deras sorg.

Våra tankar går även till de kollegor som åkte på sitt livs, kanske svåraste, uppdrag. Ett uppdrag som de för alltid kommer att bära med sig. Tack för er insats, ert ingripande räddade liv.

Pride i Halmstad

Förbundsområde Halland var i lördags med när Halmstad Pride arrangerades för första gången. Vi hade tillsammans med Lärarförbundet en monter i Picassoparken i centrala Halmstad där vi diskuterade jämställhetsfrågor och allas lika värde med förbipasserande på mässområdet. Trots regn och blåst var det hög aktivitet och hela tiden människor som passerade och som var nyfikna på Polisen och Polisförbundet.

På eftermiddagen gick det sedan en parad genom centrala Halmstad på ca 3.5 km. Polisförbundet var självklart med och gick där tillsammans med ett antal medlemmar. Vissa av medlemmarna gick i uniform medan andra gick på sin fritid i civila kläder.

Lagom till paraden sprack vädret upp och solen valde att titta fram. Stämningen var mycket glad och hela paraden präglades av glädje. Arrangören räknad med att upp mot 2300 person medverkade i paraden. Att poliser uppmärksammas i sådana här sammanhang har ett stort värde och det förekom spontantapplåder när vi gick fram i paraden.

Förbundsområde Halland vill passa på att tacka de medlemmar och styrelsemedlemmar som valde att vara med oss och visa sitt stöd för allas lika värde!

2015-09-19

Pride i Skövde

17-19 september arragerades Pridefestival i Skövde för första gången. En succé och en fest i dagarna tre.
Inför detta evenemang hade man tidigare under året startat upp en ny förening. Skövde Pride, med en ny styrelse, och med ordförande Anna Johansson i spetsen. På några korta sommarmånader lyckades man sy ihop en hel festival. Föreläsningar hölls i Skövde kulturhus under torsdagen och fredagen med många intressanta föreläsare. Själva invigningen var på fredag eftermiddag. Barbro Westerholm höll ett engagerat invigningstal, och förklarade Pride Skövde invigt.

Som representant för Polisförbundet Skaraborg hade jag nöjet att vara på några väldigt bra föreläsningar under fredag eftermiddag. Jag lyssnade på prästen Lars Gårdefeldt som höll ett mycket bra föredrag och berättade om hur det var att vara präst och ”Bög” under slutet på -80 och in -90 talet. Blev många idag lite komiska episoder och naturligtvis en del väldigt jobbiga när det begav sig.
Jag lyssnade även på Camilla Gisslow, och hennes berättelse om sina tvillingflickor där en av dem en redan när hon var 4 år en kväll klart deklarerade att hon minsann var en pojke. Hon berättade sedan om deras resa. I skolan och under  uppväxt, en mycket gripande historia som inte lämnade någon i lokalen oberörd.

På lördag eftermiddag samlades vi ca 4000 människor för att tillsammans gå regnbågsparaden in i och runt centrala Skövde. En härlig känsla då gatorna kantades med mycket folk. Från polisförbundet gick Erling Staxäng och jag tillsammans med vår polisområdeschef Helena Trolläng.

Detta var en jättesuccé för Pride i Skövde och man visade med bestämdhet att detta kommit för att bli en återkommande fest varje år. Så  nu utmanar jag fler från polisförbundet att gå med i paraden till nästa år. 

Yvonne Kärnheim-Bengtsson ordförande Skaraborg.

2015-03-22

Förbundsregion Västs stämma 2015

Fotograf Thomas Alm © Fotograf Thomas Alm ©

Årets stämma hölls i Falkenberg den 17-18 mars. Det var 69 ombud och regionsstyrelsen samt åhörare som deltog i stämman som inleddes av ett engagerat anförande av Förbundsregionens ordförande Erling Staxäng. Sedan följde sedvanliga val och motionsbehandling. Stämman avslutades med en uppskattad föreläsning från BRÅ av författarna till forskningsrapporten "Satsningen på fler poliser"., Linnea Littmann och Anna-Lena Beutgen. Rapporten talar bland annat om att vi inte är fler poliser idag per 100000 invånare, än vi var i början på 1980-talet. Det är väl helt klart för alla att brottsligheten sedan 1980 har förändrats och även polisens arbete. Exempelvis var inte kommenderingar i anledning av fotbollsmatcher och gängkriminalitet av samma omfattning som idag. Det finns all anledning att vara stolta över det polisarbete som görs, vi är bra!    

Läs mer


Erling Staxäng inledde stämman med detta, redigerade, anförande:

Grattis till oss alla, nu är vi här. Välkomna till Förbundsregion Västs stämma 2015 på Hotell Strandbaden i Falkenberg. Nu börjar verkligen något nytt i och med att Halland och Västra Götaland beslutat, var för sig, att förenas i Förbundsregion Väst. Att det gått så bra beror på att vi har haft ett bra samarbete mellan styrelserna men jag vill också nämna andra, då tänker jag bla på centralsektionsordförandena i Västra Götaland, som hanterat det fackliga förändrings arbetet på ett respektfullt sätt. Tack för det.

Mycket av 2014 bestod av arbete med matrisorganisation, numeriska modeller, mappning, interimistiska beslut, tf chefer och stöd för chefer. "Målet" var att regeringens särskilda utredare Thomas Rohlén skulle vara klar till den 1 januari 2015. Det var han. Känslan är att hastigheten var viktigare än resultatet och att synpunkter och kunskap från de som inte arbetar i polisverksamheten var viktigare än de som arbetar i verksamheten.

Det finns självklart goda skäl till att fundera över hur förändringsarbetet har bedrivits och bedrivs. Vi får se vad det innebär.

När vi gick in i den nya organisationen var vi 4600 anställda, varav 3600 poliser. Knappt 15 chefer var tillsatta och lönesatta. Tillsättning och lön hör ihop, för alla. När någon får nya arbetsuppgifter är det viktigt att presentera en rätt värderad lön. Lön var en fråga som diskuterades under 2014 inför en ny polisorganisation. Den togs upp med de båda länspolismästarna i Halland och Västra Götaland samt tillträdande regionschefen i Region Väst. Det hade varit en bra grund för ett bra förändringsarbete att rätta till vissa obegripliga löneskillnader. Som vi ser det fanns det möjlighet till att lindra ABC lönereaktioner och lönesättning beroende på vilket postnummer du har. Någon förändring gjordes inte, vilket helt torrt kan konstateras: Det är trist.

Nu 2015 är vi, Region Väst en del i en myndighet, Svensk polis. Det som styr vad som åvilar olika nivåer och funktioner finns reglerat i en arbetsordning. Det kommer förstås finnas skäl att den se över den efterhand. I allt förändringsarbete kan justeringar behöva göras. Så är det. Och 2015 kommer innebära förändringar i polisverksamheten och i den fackliga organisationen. Ett arbete som kommer involvera våra olika nivåer och många fackliga företrädare. Det kan innebära, även om förankringen är god, att en del arbete och ställningstagande inte fullt ut blir som du har tänkt eller som jag har tänkt.

Det finns en stor utvecklingspotential i att fler är engagerade. "Tänk på att ju aktivare den aktiva är desto passivare blir den passiva." Vi som varit med länge måste låta fler träda fram och skapa sig erfarenhet. 

Michael Jordan, förmodligen världens bästa basketspelare någonsin, har sagt: "Jag har missat över 9000 skott i min karriär. Jag har förlorat nästan 300 matcher. 26 gånger har jag fått förtroende att sätta det avgörande kastet och missat. Jag har misslyckats gång på gång på gång i mitt liv. Och det är anledningen till att jag lyckats."

Det var inga misslyckanden, det var erfarenheter som gjorde Jordan till bäst i världen. Vi som har erfarenhet ska se till att ta fram flera Jordan. Då kommer vi att bli riktigt bra. 

Det innebär att våra grupper lön-, arbetstid- och tillsättningar-, som nämns i verksamhetsplaneringen, behöver besättas av både erfarenhet och förnyelse, två viktiga förmågor. Vi ska noga fundera på hur vi sätter samman våra nätverk så det blir utmanande och kreativa möten. Vi måste anstränga oss att hitta nya arbetsformer för att få fram medlemmars kunskap och åsikter. Ett starkt medlemsengagemang är ett viktigt verktyg för framgång.  

En av polisförbundets styrkor är att vara en arbetsplats nära organisation. Därför är det viktigt att vi tillsammans uppträder på möten ute i region Väst. Fackligt arbete är ett tillsammans projekt. Vi ska visa varandra respekt för våra olika kunskaper. Då blir vi lyssnade på. Den sammantagna kunskapen är värdefull. Det finns flera exempel på frukostmöte som arrangerats både bland chefer och andra arbetstagare, där kommunikationen har varit givande.

När det gäller vårt förhållningsätt till arbetsgivaren är det viktigt att det präglas en god respektfull dialog. Bra relationer kan lösa många frågor. Jag tycker vi ska tänka så. I detta sammanhang behöver nämnas arbetsgivarens syn på fackligt arbete. Gång efter gång kommer arbetsgivarrepresentanter i regionens underorganisation eller avdelning i myndigheten med onödiga nålstick mot den fackliga organisationen.

Jag finner det både angeläget och på sin plats att lyfta fram hur det egentligen förhåller sig.

FML kommentarer:

"Ett hinder kan bestå i förtroendemans tjänstgöringstider, tjänstgöringsplats eller arbetsuppgifter. Arbetsgivaren är skyldig att undanröja hinder av det slaget och söka finna former som istället underlättar för förtroendemannen att utföra sitt arbete."  

Polisförbundet har tolkningsföreträde med undantag av extremsituationer tex hot mot säkerheten av viktiga samhällsfunktioner etc kan uppstå.". Tilläggas kan att sunt förnuft och klokhet är bra att ha med sig. Ogillar att behöva säga det som sagts om arbetsgivarens förhållningssätt till fackligt arbete, men det var nödvändigt. Tror inte problemet är regionsledningen, utan på annan nivå i regionen och befattningshavare på nationellavdelning HR. Vi från vår sida vill ha och accepterar ordning och reda. Vi ska inte heller uppfattas som ogina och fientliga. Vi ogillar det förhållningsättet och kommer reagera när vi uppfattar att andra är sådana mot oss.

Reformarbete med svensk polis fortsätter. Arbetsgivaren har valt att stänga ute Polisförbundet från nuvarande arbete med tillsättningar av lopo chefer och kanslichefer. Vid ett kortare möte med rpc Dan Eliasson framförde vi vårt ogillande. Han svarade något fritt återgett "alla får vara med och tycka till, politiker, journalister facket. Litar ni inte på oss, arbetsgivare. Och om det blir fel kan ni kritisera arbetsgivaren". Att poängen med att slippa påverkan och vara delaktiga skulle vara, att få kritisera i efterhand, känns bakvänt. Vi vill vara med för att bidra till ett bra resultat, inget annat. 

Mycket av det fortsatta arbetet handlar om lopo, kommunpolis och medborgarlöfte. Bra tankar, bra idéer som många gånger tas omhand i polisarbetet idag. Men det är en tydlig ambitionsökning. Nu ska det formaliseras vilket kräver någon form av resurs. Klarar reformen påfrestningarna eller inte? Klarar den oplanerade operativa händelser? En sak är säker organisationen kommer att prövas.

Polisförbundet i Förbundsregion Väst börjar ta form. De båda förbundsområden i Halland och Västra Götaland har fattat ansvarsfulla beslut för att skapa goda förutsättningar för fackligt arbete. Nu gäller det att vi även anpassar vår underorganisation för ett arbete för goda villkor för våra medlemmar. Det är ett arbete som kommer under kommande verksamhetsår. Att ta chansen till att förändra vår gemensamma fackliga organisation, Polisförbundet i Förbundsregion Väst, är en möjlighet och en förutsättning för något bra ska bli ännu bättre.
Vi kommer klara vår uppgift, med rätt attityd:

- om vi är tillåtande: inte leker finn fem fel hos varandra utan gillar läget för att 8 rätt av 10 är bra.

- om vi ser framåt: och har en större vindruta än backspegel.

Med dessa ord öppnar jag stämman årsmötet för Polisförbundets Förbundsregion Väst.

Visst känner man sig stolt!

Efter den tragiska händelsen på Vårväderstorget är det tryggt att återigen veta att polisen är professionell i sitt arbetet. Läs ambulansjukvårdaren, Tony Strömberg, öppna brev till våra kolleger som var först på plats vid händelsen. Vi är stolta över kollegernas arbete.  

Mitt namn är Tony Strömberg och jag var först framme på skjutningen Vårväderstorget 18 mars och hade rollen som sjukvårdsledare. Under kvällen hade det varit en del falsklarm samt äggkastning mot räddningstjänsten i samma område så initialt trodde jag att det var ytterligare ett falsklarm. Fick knapphändig information, trodde det skulle vara 1 person skjuten. När jag anländer vid torget ser jag 2 poliser som gör HLR på en kille precis utanför entrén till krogen. När jag kommer fram så ser jag att det finns ingen chans för överlevnad. En polis kommer ut från krogen och berättar att vi har minst 6 stycken personer som är skottskadade inne på krogen och han berättar vilken typ av skador dem har. Väl inne på krogen så möts jag av ett scenario med 8 skadade och 1 avliden. Bedömer att flertalet är svårt skadade och det är en fara för deras liv om vi inte får kontroll över blödningarna innan vi får dem avförda så snabbt som möjligt till sjukhus. Flera poliser jobbar intensivt med att stoppa blödningar och ta hand om de skadade. Blir otroligt imponerad av hur duktiga alla dessa poliser var med att hjälpa till. Flera patienter hade förlorat stora mängder blod och utan polisens proffsiga sjukvårdsinsatser så hade vi haft ett mycket svårare scenario framför oss. Vi hade skottskador i t.ex. buk, ben och armar där poliser hade fått kontroll på blödningen. Jag vet att polisen har fått en särskild utbildning samt material för att kunna stoppa stora blödningar vid skottskador. Nu hade vi en händelse med 10 stycken skjutna och polisen fick verkligen jobba för att rädda liv och jag vill lova att er insats faktiskt räddade liv. Är grymt imponerad över hur duktiga ni var!! All ambulanspersonal som var på plats var väldigt tacksamma för allt ni gjorde. Flera poliser kom fram och erbjöd sig att hjälpa till med avtransport om vi behövde det vilket visar ett stort engagemang för dem skadade.

Vill att alla poliser som var involverade i händelsen tar med sig att all livräddning ni utförde var helt korrekt och vi från ambulansen är imponerade av er professionella insats.

Med vänlig hälsning Tony Strömberg Ambulansen Göteborg.

2015-03-16

Västra Götalands sista årsmöte


Fackliga ombud i Förbundsområde Västra Götaland hjärtligt välkomna till årsmötet 2015.

Lika hjärtligt välkomna är åhörare och inbjudna gäster; fd hso Anders Carlsson samt från Förbundsområde Halland Katharina von Sydow och Mattias Jönsson.

Inom vårt yrke har det alltid funnits en stark samhörighet och känsla för varandra även i livets allvarliga och svåra stunder. Vi börjar årsmötet med en tyst minut för våra kollegor som lämnat oss under verksamhetsåret.  Jag ber om att vi gemensamt ställer oss upp. 

Det är med stolthet jag kan säga att vi är en facklig organisation som mer och mer präglas av att ha blicken framåt. En större vindruta än backspegel. Detta årsmöte avslutar Västra Götalands 17 verksamhetsår. Västra Götaland bildades genom att tre områden; Skaraborg, Älvsborg samt Göteborg och Bohuslän år 1998 bildade en gemensam facklig organisation, Förbundsområde Västra Götaland. Nu är det tid att gå vidare. Det här är ett årsmöte som kan vara, och förhoppningsvis är, det sista för Västra Götaland. Nu ser vi framemot att arbeta i en ny facklig organisation. En anpassad organisation för att kunna påverka på bästa sätt för goda fackliga resultat för våra medlemmars bästa. Idag, den 13 mars 2015, har vi möjlighet att vara med och skapa bra förutsättningar för Polisförbundet i region Väst. Beslutet att bilda Förbundsregion Väst är fattat. Nu är det vi som ska fatta beslut om att skapa en lätthanterlig administration till förmån för att fackliga förtroendemän ska få möjlighet att lägga tid på fackligt operativt arbete. Halland har tagit sitt ansvar och idag ska vi ta vårt ansvar. 

Vi har målmedvetet arbetat med facklig förändring under 2 år, En grupp bestående av 4 från Halland, Katharina von Sydow, Louise Kristenson, Arne Bykander och Ulrich Larsson och 4 från Västra Götaland, Per-Åke Hammarnäs, Erling Staxäng, Anders Carlsson och Fredrik Rudbäck, den sk "8-gruppen", har tillsammans arbetat med att förankra och inhämta kunskap i respektive VG och Halland. För ett år sedan redovisade gruppen sitt arbete och en interimistisk styrelse valdes för Förbundsregion Väst. Den interimistiska styrelsen övertog det fortsatta arbetet med förändring av den fackliga organisationen för en anpassning till dagens krav.  

Det fortsatta arbetet har presenterats för revisorerna, på ordförandemöten och råd. Det har även getts tillfälle att lämna synpunkter. Utan att föregripa kommande beslut vill jag ändå påstå att vår modell och vårt arbetssätt har varit framgångsrikt. Tack för gott samarbete i alla forum som deltagit. Vi är nu framme vid att ta viktiga beslut för förändring av vår organisation. Halland har tagit sitt ansvar vi ska ta vårt. Nästa vecka, 17-18 mars, har vi vår första stämma tillsammans i Förbundsregion Väst. Det ser vi framemot.

Under 2014 har det fackliga arbetet varit mer fokuserat på den organisation som komma skulle den 1 januari 2015 än organisation som gällde under 2014. Ni är många fackliga företrädare som har slitit hårt under 2014 och från styrelsens sida har vi funderat över Er arbetsmiljö, alltså hur är den fackliga företrädarens arbetsbelastning. Styrelsen vill tydligt tala om att fackligt arbetet är ett "tillsammansarbete". Det är tillsammans som vi, medlemmar och fackliga företrädare, gör resultat och vi ska vara ett bra stöd för varandra. 

I detta sammanhang behöver nämnas arbetsgivarens syn på fackligt arbete. gång efter gång kommer arbetsgivarrepresentanter i regionens underorganisation eller avdelning i myndigheten med onödiga nålstick mot den fackliga organisationen.

Jag finner det både angeläget och på sin plats att lyfta fram hur det egentligen förhåller sig.

FML kommentarer:

"Ett hinder kan bestå i förtroendemans tjänstgöringstider, tjänstgöringsplats eller arbetsuppgifter. Arbetsgivaren är skyldig att undanröja hinder av det slaget och söka finna former som istället underlättar för förtroendemannen att utföra sitt arbete."   "Polisförbundet har tolkningsföreträde med undantag av extremsituationer tex hot mot säkerheten av viktiga samhällsfunktioner etc kan uppstå."

Tilläggas kan att sunt förnuft och klokhet är bra att ha med sig. 

Ogillar att behöva säga det som sagts om arbetsgivarens förhållningssätt till fackligt arbete, men det var nödvändigt. Tror inte problemet är regionsledningen, utan på annan nivå i regionen. Vi från vår sida vill ha och accepterar ordning och reda. Vi ska inte heller uppfattas som ogina och fientliga. Vi ogillar det förhållningssättet och kommer att reagera när vi uppfattar att andra är sådana mot oss.

Det är på sin plats att göra en tillbakablick på vad som hänt sedan 1998. Några exempel på framgång och lärande av fackligt arbete och polisverksamhet som utförts i Västra Götaland, vill jag lyfta fram. Ni har säkert egna goda exempel att lära er av men här är några. Har jag fel i årtal hoppas jag på ert överseende med det.

Men först vad hände i närtid före 1998:

1990 Scandinavian Star båtbrand vid Lysekil 159 omkom.
1992 Spårvagnsolyckan 13personer omkom.
1992 Em i fotboll Sveriges största kommendering fram till dess.
1995 Friidrott-VM, och tredje största i Världen, bara fotbolls-VM och sommar-OS var större.
1998 blev den fackliga organisationen för Polisförbundets förbundsområde i Västra Götaland skarp. Den fackliga organisation förändrades vilket var en förutsättning för att påverka på bästa möjliga sätt för våra medlemmar. Den anpassades på bästa sätt för sin tid.
1998 oktober Diskoteksbranden i Backa. Branden var anlagd och 63 personer omkom och 200 skadades. 2000 förhör genomfördes och svensk polis största brottsofferinsats inleddes.

2001 under ett halvår var Sverige ordförande land i EU. Det stora mötet genomfördes i Göteborg och ett stort antal poliser från hela landet deltog. Våldsamma upplopp avlöste varandra. Under 3-4 dagar blev resultat 476 arbetsskador och 239 tillbud. (Att jmfr 2011-14, ca 650 arbetsskador och 325 tillbud per år.)                          Många är de poliser som kan vittna om sina upplevelser. För många blev upplevelserna mycket starka. Ingen glömmer som var med. Efter den händelsen har utrustning, utbildning och omhändertagande av kollegor förändrats. Påstår att det beror på Polisförbundet och skyddsorganisationen. Göteborgskommitteen tillsattes med Ingvar Carlsson som ordförande. 2003 presenterade de sitt resultat i SOU 2002:122. Det högsta priset hade den enskilda polismannen fått betala.
2001-04 hade vi en tidning, "Polis i Väst" som gavs ut till samtliga medlemmar

2004 var det nya listor på gång. Parterna hade svårt att komma överens. När så en lista togs fram längst ut i leden med hänsyn till verksamhet och den sociala situation som fanns spred den sig över hela Göteborg. Stora delar av resultatet i det arbetet fungerar än idag.

2006, EM i friidrott, större än VM 1995

2006 startar vi ett projekt på vårt initiativ, Kvinna-Fack, tillsammans med Vårdförbundet. Det var ett mentorskapsprogram där vi ställde upp med adepter och mentorer och utbytte kunskap och bidrog till att utveckla kvinnliga fackliga företrädare.

2007 vägrade dåvarande lpme att fortsätta förhandlingarna, enligt RALS 04-07 sista revisionstidpunkten, med OFR/P i Västra Götaland. Medlemmar arrangerade ett medlemsmöte på Munkebäcksgymnasiet i Göteborg. Det kom medlemmar från hela Västra Götaland till mötet. Före mötet bestämdes det att ett sista försök skulle göras. Arbetsgivaren från myndigheten och rps samt Polisförbundet centralt och från Västra Götaland samlades i Kumla. En eftermiddag och natt. Parterna kom framtill en lösning som dagen efter presenterades för förväntas fulla medlemmar. Resultatet gillades och lugnet inträdde.

2008-09 skulle förändring av arbetstider ske. Medlems angagemanget var stort. Det var stor delegation från båda parter. Tillslut blev förändringarna inte så stora.

2009 var Sverige åter ordförande ett halvår i EU. Den här gången var det betydligt lugnare.

2014 under våren talades det mycket om arbetstider, listor och matriser. Arbetsgivaren tryckte på men reaktionerna lätt inte vänta på sig. Medlemmar och fackliga företrädare talade samma språk. - Vi vill vara med och ta fram våra arbetestider baserat på verksamhet och sociala hänsyn. Alla var med och påverkade. Hur som helst, arbetsgivaren återtog sitt arbete, men meddelade att arbetstids frågor kommer att återkomma i den nya organisationen. Med budskapet att då ska den fackliga organisationen Polisförbundet, få vara med från början.

2014 kan inte nämnas utan att beröra Rals 2013-16 och ABC modellen. Ett misslyckande i lönesättning. Exemplen är oändliga på arbetsgivarens felaktigheter. I början fanns det några som tappert försökte försvara ABC, idag finns det förhoppningsvis ingen. 

Visst finns det mycket att ta till sig och både från facklig verksamhet och polisverksamheten tänka, " Visst är vi bra, i många fall riktigt bra".

Nästa vecka är det stämma för Förbundsregion Väst. Då kommer vi på stämman ha ett annat fokus, vi ska se mer framåt än bakåt. Vi kommer lägga mer kraft på verksamhetsplan 2015 och mindre tid på verksamhetsberättelse 2014. Det känns rätt.

Med dessa ord öppnar jag årsmötet för Förbundsområde Västra Götaland.

2015-03-04

Årsmöte i Skaraborg


Det är årsmötestider! Det har varit årsmöte i alla våra områden i vår Region och här är en rapport från årsmötet i Skaraborg.

Fredagen den 20 mars hölls årsmöte/stämma i Polisförbundet Skaraborg. Årsmötet hölls för andra året i rad på
Kyrkans Hus mitt i centrala Skövde.

41 medlemmar + ytterligare ett antal uniformerad personal deltog på mötet. Ordförande för mötet var Göran Lidgren
och sekreterare Mats Karlsson.

Ordförande Yvonne Kärnheim-Bengtsson höll ett litet inledningsanförande, därefter tog förhandligarna vid. Omval på
ordförande Yvonne för en ny två-års period. Även omval på ledamot Andreas Bunyemen samt nyval på Lars Oscarsson,
Matilda Fahlén och P-A Johansson.

Efter årsmötesförhandlingarna blev det facklig information av Erling Staxäng och även av Christer Palmkvist Förbundets
2:e vice ordförande.

Avtackning av avgående styrelsemedlemmar. Bernt Lidberg som kommer att gå i pension under året, avtackades med en
liten present, för sitt engagemang för medlemmarna i Skaraborg under snart 20 år.

De inbjudna gästerna och ordförande för möte fick varsin bok av Lena Matthijs eller av Skaraborgspolisen Per Gustavsson
som tack för sin medverkan.

Yvonne tackade för visat förtroende genom omvalet och avslutade mötet genom att bjuda in till lunch på restaurang Glädje
i Skövde. 

Styrelsen i  Polisförbundet Skaraborg består nu av följande:

Ordförande Yvonne Kärnheim-B

Vice ordf. Lars-göran Oertel

Sekret. Tomas Vänerfors.

Övriga ledamöter är Andreas Bunyemen, Lars Oscarsson, Matilda Fahlén samt Per-Anders(P-A Johansson).

Hur är det nu såhär knappt 30 dagar efter en sammanslagning till en ny myndighet? Har det blivit annorlunda? Bättre? Har ni märkt någon skillnad? Frågorna och nyfikenheten är stor från media angående vår nya Polismyndighet. Och jag funderar på svar på frågorna. Vad har hänt? Är det någon skillnad? Ja, det beror nog på vem du frågar. Jag tror inte att förändringen närmast verkligheten, dvs bland de som jobbar IGV och utredningsverksamheten upplever någon större skillnad, inte mer än att data systemen är trilsknare än vanligt, att behörigheter till datasystemen försvunnit och att chefen möjligtvis är någon annan än innan den 1 januari 2015. Nej, den stora skillnaden hittar man nog i chefsleden, i beslutsmandatet, i skiftet från samverkan till MBL. Vem bestämmer vad och på vilken nivå? Det är en högst aktuell fråga. Den största skillnaden upplever nog Hallands chefer. Där har man gått från myndighet till område, från att ha kunnat besluta allt med mycket korta beslutsvägar till att ha betydligt mindre beslutsområde. Det är inte lätt och det kommer att ta lite tid innan det har landat, innan det känns både naturligt och bekvämt att saker och ting tar lite längre tid och att besluten tas lite längre ifrån. Det viktigaste just nu är att se till att det fungerar i det operativa arbetet, att inga kolleger kommer till skada på något sätt på grund av brister i genomförandet av vår nya organisation

2015-01-28

Motioner


Det var 33 motioner som behandlades och de handlade om både lönetilllägg, ABC, ob-ersättning och fysisk träning. Fler motioner behandlade problematiken kring funktionstillägg och regionsstyrelsen föreslog stämman att bifalla dessa motioner. Dels därför att motioner kring detta bifölls på representantskapet och dels därför att regionsstyrelsen anser att det är en viktigt fråga att arbeta med. Stämman delade regionssyrelsens uppfattning. Även motioner om ob-ersättning föreslogs av regionsstyrelsen att av stämman bifallas, vilket gjordes. En annan motion behandlade restid och att den tiden ska betraktas som arbetstid särskilt då vi är beväpnade eller i uniform. Regionsstyrelsen är av samma uppfattning. Om du är intresserad av att läsa alla motioner i sin helhet, kontakta expeditionen så hjälper vi dig med det..

Rikspolischefen Dan Eliasson var på besök…

Den 7 september var Dan Eliasson på ett snabbesök i Halmstad. PO Halland samlade personal för att lyssna på honom och för att eventuellt få ställa några frågor. Dan var mycket artig, trevlig och vältalig och känslan bland personalen var positiv. Jag håller med, det är bra att vår högste chef tar sig tid att komma inom och visa upp sig och prata med personalen.
Läs mer
 
Han inledde med att prata om förändringspsykologi och att det i vissa fall kommer att göra ont i förändringen, men att det gäller att ha tålamod. Han nämnde RLC och personalens situation där som ett exempel på där det kommer att göra ont.

Det är ett par saker som jag fastnade för i hans resonemang och som jag skulle vilja utveckla lite tankar kring.
För det första så ställde jag frågan till honom hur han såg på löneskillnaderna som vi i vissa fall har i vår Region och som även finns på andra håll i landet. Jag resonerade om att för stora löneskillnader riskerade att påverka moralen hos medarbetaren och därmed arbetsprestationen. Han svarade med en utläggning om löneprocessen och betonade att polisen inte skulle vara löneledande (det är det nog ingen som anser att vi är…) och att han inte var beredd att ta något ansvar för eventuella löneskillnader.
 
 Det intressanta är att jag anser att han faktiskt har fel! Arbetsgivaren är visst beredd att ta ansvar för löneskillnader. Ett väldigt talande exempel på detta är de poliser som blivit antagna till RLC-operatörer i Göteborg. De erbjuds en lön som är flera tusenlappar lägre än tidigare utbildningskullar. Skälet till detta är att man tittat på index bland polisoperatörer i landet och kommit fram att Göteborgs polisoperatörer legat över index, vilket tydligen inte var acceptabelt. Så arbetsgivaren är visst beredd att ta ansvar för löneskillnader om det bara handlar om att sänka de som ligger högt så…

Att effekten av detta kan bli kostsam spelar tydligen ingen roll i sammanhanget. Anledningen till att lönerna legat där de gjort har att göra med rekryteringsproblem och detta lär inte minska framöver. Dessutom riskerar lägre löner att bidra till en inlåsningseffekt för redan befintlig personal och att lönearbetet på RLC i Göteborg framöver riskerar att bli svårt framöver när vissa redan från starten har mycket lägre lön. Riskerar befintliga operatörer att klassas som att ligga i ”väl hävdat löneläge”?

Dessutom är Dan Eliasson högst betald av de statliga cheferna så visst är vi i åtminstone det fallet löneledande…

Det andra jag reflekterade över var hans retorik som gick ut på att köpa sig tid. När det gäller lön så hittade han taktiska fördelar med att vänta med att försöka utöka vår lönepott. Vidare nämnde han omorganisation behövde tid och att det kommer att göra ont för många. I det senare har han helt rätt, det kommer att göra ont, men jag tycker inte att vi ska avvakta och att ”sitta lugnt i båten”. 

Omorganisationen gör verkligen ont för många och för många innebär det en känsla av att gå mot något i många fall sämre. Den känslan är så stark att skickliga medarbetare mår dåligt, vissa väljer att sluta och att många pratar om att sluta inom Polisen. Jag tycker detta är mycket djupt oroande, att duktiga, engagerade medarbetare inte vill (och i vissa fall mår så dåligt att de inte orkar) vara med på denna omorganisationsresa riskerar att bli förödande på sikt. Det har pratats om en medarbetardriven omorganisation, men hittills har den mest upplevts som toppstyrd utan hänsyn till individen och med en personalpolitik som inte känns modern och som innebär att man kan flytta personal hit och dit. Året är 2015, dagens arbetstagare behöver en bekräftelse på att de gör ett bra jobb annars söker de sig någon annanstans oavsett vilket driv de än har för polisverksamhet. Dessa signaler måste tas på allvar annars riskerar vi att få en betydligt sämre verksamhet på sikt och även ett mycket sämre förtroende bland allmänheten än vi har idag.

Mattias Jönsson

nu vill vi bli lyssnade till!

Ordförande Lotta Börjesson talade om att hon under sitt tio åriga fackliga arbete inte tidigare fått så många frågor om tjänstledighet och hur man går tillväga för att säga upp sig. En signal om att arbetsvillkor, arbetsmiljö och inflytande inte harmoniserar med polisers ansvar, krav och befogenheter.
- Nu räcker det, säger Lotta. Hon sammanfattar här vad fackliga företrädare från utredningsenheten och underrättelsesektionen i Polisförbundet Väst reflekterar över i den polisverksamhet de arbetar med.

Inflytande
Det har varit ”enkelt” att vara facklig förtroendevald de senaste åren. Vi förtroendevalda har inte tagit uppdraget av egenintresse utan för att vi tycker om vårt arbete och våra kollegor. Våra kolleger har valt oss eftersom de har förtroende för oss. Den senaste tiden har arbetsgivaren minskat möjligheterna för förtroendevalda att vara med och påverka. Vårt inflytande över tillsättningar, beslut och att föra våra medarbetares talan har beskurits och i vissa delar försvunnit helt. Arbetsgivaren pratar om en medarbetardriven organisation/verksamhet, men talar inte med oss som företräder medlemmarna.

Detta går inte ihop. Vi vill vara en part i arbetet, en part som kan vara med och påverka så det blir bra för både verksamhet och medarbetarna. Det handlar om att bygga förtroende och skapa trygghet. Skruvarna och muttrarna är poliserna, de som skall göra jobbet. Det kan inte finnas något viktigare för arbetsgivaren än att ha nöjda poliser, vem skall annars göra jobbet? När ska Arbetsgivaren inse att vi kan underlätta arbetet.

Lön
Långvarig erfarenhet ska löna sig. Det var längesedan personal med fler än tio års tjänst fick ett stabilt lönelyft. Arbetsuppgifterna på bl.a. utredningsenheten innebär ofta ett stort personligt ansvar. Ett ansvar som många gånger kan var svårt att koppla bort under ledig tid. Många medarbetare har specialistutbildningar vilket ska premieras.
Att utreda brott, är inte bara att sätta sig bakom skrivbordet. Komplexiteten, de juridiska kraven på en utredning, kampen att få de vittnen som har sett något att våga berätta. Att gärningsmän blir dömda för de brott de faktiskt begår är viktigt för hela samhället. Vi vill inte se ett samhälle där alla har tystnat och ingen vågar höja sin röst. Det måste bli bra, man får inte tappa en utredning så att en gärningsman går fri. Kraven ökar på den tekniska bevisningen, advokater ifrågasätter allt mer. Om det är rätt eller fel det vet vi inte men det leder till att polis och åklagare behöver bli ännu bättre på bevisning och på att förklara vad var och en av gärningsmännen gjorde.

Vi är verklighetens Beck, Wallander och Irene Huss. En kriminalpolis är en ”superpolis”, en specialist inom sitt område. med kunskaper och erfarenheter utöver det
vanliga, Att vara kriminaltekniker, personspanare, mordutredare med mera kräver stort engagemang samt en fingertoppskänsla. Långsiktighet och uthållighet är två utmärkande egenskaper för kriminalpoliser då vi lever med våra ärenden under en långtid.

Organisationen ska byggas underifrån, erfarenheter och kunskap i organisationen ska tas till vara, hördes som ett mantra i början av förändringsarbetet. Vad hände? Vi väntar fortfarande på att vara med om att bygga framtidens polisverksamhet. Vi vill vara med och få det erkännande vi förtjänar. Poliskunskap och erfarenhet ska löna sig. Det är en förutsättning för bra polisverksamhet och ett tryggt samhälle.